ГЕРБ изненадващо номинира неврохирурга от Пирогов проф. Николай Габровски за кандидат-премиер. Ден

...
ГЕРБ изненадващо номинира неврохирурга от Пирогов проф. Николай Габровски за кандидат-премиер. Ден
Коментари Харесай

ГЕРБ остави Меси на пейката, вади неврохирург за премиер ОБЗ...

ГЕРБ изненадващо номинира неврохирурга от " Пирогов " проф. Николай Габровски за кандидат-премиер. Ден по-рано водачът на партията Бойко Борисов разгласи, че е българският Меси в политиката и няма по-добър вид от него като министър-председател. 

Още тогава обаче подвизаващият се под №13 капитан на Витоша (Бистрица) разгласи, че има и втори сюжет, при който обединението ГЕРБ-СДС ще предложи отпред на кабинета специалист, който да е допустим за другите партии. 

Явно изборът на компромисна фигура е паднал върху проф. Габровски, който до този миг не е изявявал политически пристрастия. Неврохирургът прие досието от президента Румен Радев със поръчката да сформира държавно управление, което да е експертно и да преведе България през рецесиите.  

" За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички старания България да има работещо държавно управление. За страдание, сега България е на кръстопътя на голям брой рецесии - икономическа, обществена. Имаме, за жалост, и една продължаваща политическа рецесия. Ще положа всички вероятни старания да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от борбата и да е по-близо до експертното, до професионализма, с цел да може България по-лесно да мине през този сложен миг ", сподели Габровски. 

След като получи мандата за сформиране на кабинет, кандидат-премиерът сподели, че личността му е  " еднообразно отдалечена от всички партии, консенсусна и диалогична “.

Той уточни, че

ще търси разговор с всички и ще заложи на смяна на политическия звук.

" Вратите ще бъдат отворени за всички. Започваме диалозите през днешния ден. Ако България влезе в нови предварителни избори, ще изгубим време, пари и престиж ", уточни Габровски.

Той сподели, че е оптимист, че ще се оправи, и не отговори на съответен въпрос дали е подготвен да предложи кабинет на малцинството, в случай че не събере задоволително поддръжка.

" Очаквам в седемдневен период да излъчите състав на кабинет, а и като първа политическа мощ вашата отговорност е най-голяма. Нaдявам се да е открита удачната формула за сформиране на кабинет. Желая ви триумф ", посочи от своя страна Румен Радев.

Шансовете на Габровски да стане министър председател обаче не са огромни, тъй като до момента  " Продължаваме промяната " и " Демократична България " изрично отхвърлиха офертата на ГЕРБ за съставяне на " евроатлантическа и " анти-Путин " коалиция. От Българска социалистическа партия и " Възраждане " към този момент също твърдо стоят зад позициите си да не поддържат кабинет на Борисов.

Единствено Движение за права и свободи (36 депутати) и " Български напредък " (12 депутати) към този момент не са отхвърляли опцията да поддържат първия мандат, само че техните гласове не биха били задоволителни да бъде гласуван кабинет на ГЕРБ-СДС, чиято група е от 67 народни представители. 

Нужни са най-малко още 6 гласа, с цел да се обезпечи болшинство от 121

Номинираният за министър председател проф. Габровски ще има седем дни, с цел да предложи на президента конструкция и състав на план на кабинет или да върне мандата несбъднат. 

Ако въпреки всичко от ГЕРБ спазят обещанието си и внесат държавно управление на малцинството за гласоподаване в Народното събрание, дебатите и гласуването му ще са в двете седмици преди коледните празници. Ако препоръчаният кабинет не събере нужната поддръжка от Народното събрание, президентът ще би трябвало да премине към връчването на втория изследователски мандат на идната по величина парламентарна група - " Продължаваме промяната ". За връщането му още веднъж ще има период от седмица.

При третия обстановката е малко по-различна - той би трябвало да бъде връчен в 7-дневен период на определена от президента групировка, която няма несъмнено време, с цел да излъчи претендент за министър председател.

Румен Радев към този момент разгласи, че в случай че не се стигне до образуване на кабинет, предварителните избори ще се проведат през март.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР